KamiL:
Cześć. To jest zadanie z matury 2007 probnej.
Wtrójkàcie prostokàtnym przeciwprostokàtna ma długość 12, a cosinus jednego z kątów ostrych wynosi 2/3. Oblicz wysokość opuszczonà na przeciwprostokątną.
W odpowiedziach jest napisane, że długość przyprostokàtnej przyległej do kąta a (alfa) wynosi:8.
Skąd się wziął taki wynik? Nie moge dojść do tego.
12 sty 19:57
sinx/n=six=6:
masz trzy liczby: 12, 2/3 i 8.
hmmmm... jak z tego ułożyć równanie, może by tak:
12*2/3=8, a teraz zastanów sie dlaczego tak jest.
12 sty 22:33