Jutro sprawdzian, proszę o pomoc!
milena: Kątα jest kątem ostrym oraz sinα+cosα = 1 i 1/4 . Oblicz:
a) (sinα−cosα)2
b) tg4α+ctg4α
16 cze 19:59
Janek191:
| | 1 | | 5 | |
sin α + cos α = 1 |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
więc
| | 5 | |
( sin α + cos α)2 = ( |
| )2 |
| | 4 | |
| | 25 | |
sin2 α + 2 sin α * cos α + cos2 α = |
| |
| | 16 | |
| | 25 | |
1 + 2 sin α *cos α = |
| |
| | 16 | |
| | 25 | | 16 | | 9 | |
2 sin α*cos α = |
| − |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
a)
( sin α − cos α )
2 = sin
2 α − 2 sin α*cos α + cos
2 α = 1 − 2 sin α* cos α =
======================
16 cze 21:05