Proste równania wymierne
Samanta: Rozwiąż równania ( zadanie z lekcji: "Proste równania wymierne")
3
−−−−−−−−−− = 1
I 2x−3 I
chodzi mi głowie o to czy wartość bezwzględną przyrównuje do 0 czy do 1?
16 cze 19:46
mmk:
2x−3≠0 ⇒ x≠1,5
|2x−3|= 3 ⇒ 2x−3=3 v 2x−3= −3
dokończ......
16 cze 19:48
asdf: czemu do 1, lub do zera? przecież masz:
3 = |2x − 3|
logiczne: żeby coś było równe 1 to w mianowniku i liczniku muszą być równe wartości ≠ 0, czyli:
|2x−3| ≠ 0 i 3 = |2x−3|
↑
tego nie musisz rozwiązywać, ale żebyś nie zapomniał o dziedzinie to napisałem
16 cze 19:48
Samanta: czyli dziedzina są liczby x=3 i x=0
16 cze 19:58
asdf: nie! rozwiązania a dziedzina to co innego..dziedzina to:
x ∊ R bez zbioru x: spełniających: |2x−3| = 0
a rozwiązanie to:
|2x − 3| = 3
..
16 cze 20:12