matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory redukcyjne
micheal:
wykaż że dla dowolnego kąta a spełniającego warunek a nienależy do k * 90 , gdzie k należy do C równość
cos
2
(270 − a)
sin
2
( a + 270 )
+
=1
sin
−
2 ( a + 90 ) − 1
cos
−
2 ( 90 − a ) − 1
(przy sin i cos na dole jest do potęgi − 2) już starałem sie troche rozwiązać i mi wyszło narazie tyle
−sin
2
a
−cos
2
a
+
cos
−
2 a−1
sin
−
2 a−1
(tu też są na dole potegi −2)
16 cze 19:31
mmk:
sin
2
a
cos
2
a
L=
+
=
1
−1
cos
2
a
1
−1
sin
2
a
sin
2
a
cos
2
a
=
+
=
1−cos
2
a
cos
2
a
1−sin
2
a
sin
2
a
cos
2
a
sin
2
a
= sin
2
a*
+cos
2
a*
= cos
2
a+sin
2
a=1
sin
2
a
cos
2
a
16 cze 19:39