Trygonometria
Marque: Rozwiąż równanie:
a)sin2x=sin(2π3−2x)
b)sin(x2−π4)=cos(x3−π4)
c)tg(23x)=ctg(x3+π6)
d)sin2x+cos4x=0
Nie mam pomysłu w ogóle na to zadanie ; //
16 cze 18:53
Marque: Up
16 cze 19:12
Mila:
I sposób:
2π
sin(2x)=sin(
−2x)⇔
3
2π
2π
2x=
−2x+2kπ lub 2x=π−(
−2x)+2kπ
3
3
π
1
2π
x=
+
kπ lub 0=π−
+2kπ sprzeczność
6
2
3
II sposób
2π
sin(2x)−sin(
−2x)=0
3
2x+2π/3−2x
2x−2π/3+2x
2 cos
*sin
=0⇔
2
2
π
sin(2x−
)=0⇔
3
π
2x−
=kπ
3
π
1
x=
+
kπ
6
2
16 cze 19:19
Mila: Więcej po kolacji, a może ktoś inny rozwiąże.