jak wyprowadzic rownanie do konca?
Karolina: Dla jakich wartości x liczby 2, 2 sinx , cos2x są trzema kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego?
16 cze 18:24
bezendu:
b2=ac i działaj
16 cze 18:25
Karolina: (2sinx)2=2*(cos2x)
moze ktos pomoc ?
16 cze 18:26
kulfon: 4sin2(x)=2*cos(2x)
skorzystaj z tego, że sin(x)2 + cos(x)2 = 1 oraz że cos(2x) = cos2(x) − sin2(x) następnie
wyznacz albo sin(x) = t albo cos(x) = t i licz jak funkcję kwadratową
16 cze 18:36
Karolina: To wyjdzie że sinx=1/2 lub −1/2
16 cze 18:52