matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykonaj mnożenie ułamków algebraicznych
gosc:
x
2
+6x+9
x
2
−3x−4
*
x
3
−4x
2
2x+6
16 cze 18:03
pigor:
..., np. stąd , wz, skróconego mnożenia i wzorów Viete'a rozkładam tak :
(x+3)
2
(x−4)(x+1)
...=
*
i x∊R \ {0,4,−3} =
x
2
(x−4)
2(x+3)
x+3
x+1
1
=
*
=
(x+1)(x+3) i x∊R \ {−3,0,4} . ...
x
2
2
2x
2
16 cze 18:13