Proszę o pomoc w tym zadaniu.
Adrian: W trójkącie ABC mamy dane: |AC|=8, |BC|=12 oraz |∠ABC|=120 stopni. Przez wierzchołek C
poprowadzono prostą prostopadłą do boku BC. Przecięła ona bok Ab w punkcie D. Oblicz:
a) długość odcinka CD
b) promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
16 cze 16:36
Mila: Sprawdź treść zadania.
16 cze 16:45
Adrian: W trójkącie ABC mamy dane: |AC|=8, |BC|=12 oraz |∠ABC|=120 stopni. Przez wierzchołek C
poprowadzono prostą prostopadłą do boku BC. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz:
a) długość odcinka CD
b) promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
Treść zadania się zgadza.
Proszę o pomoc
16 cze 16:49
Mila:

Zobacz, że nie mogą być takie dane, gdyż bok AC ma być najdłuższy w tym trójkącie.
Sprawdź podane długości boków i oznaczenie kąta.
16 cze 16:59
Adrian: W trójkącie ABC mamy dane: |AC|=8, |BC|=12 oraz |∠ACB|=120 stopni. Przez wierzchołek C
poprowadzono prostą prostopadłą do boku BC. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz:
a) długość odcinka CD
b) promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
Przepraszam tak powinno być
16 cze 17:01
Mila:
W trójkącie ABC mamy dane: |AC|=8, |BC|=12 oraz |∠ACB|=120 stopni. Przez wierzchołek C
poprowadzono prostą prostopadłą do boku AB. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz:
a) długość odcinka CD
b) promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
16 cze 17:06
Adrian: tam zostaje BC
16 cze 17:10
Mila:
Dobrze, zaraz będę rozwiązywać.
16 cze 17:13
Adrian: wielkie dzięki
16 cze 17:18
Mila:

α=120
0
a) w ΔACD:
| | 1 | | √3 | |
PΔABC= |
| *8*12*sin120=48* |
| =24√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *8*d*sin30+ |
| *d*12=4*d* |
| +6d=8d suma pól ΔADC i ΔDCB |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8d=24
√3
d=3
√3
b) z tw. cosinusów obliczymy c
| | −1 | |
c2=a2+b2−2*a*b*cos (1200), [ cos120=cos (180−60)=−cos60= |
| ] |
| | 2 | |
c
2=64+144+96
c
2=304
c=
√304=
√16*19
c=4
√19
Z tw, sinusów
16 cze 17:38
Van Helsing:
5 lis 06:52