elementy statystyki-różne
Agata: Mogłabym prosić o wskazówki do rozwiązań tych zadań?
3. Na podstawie losowej próby w populacji o normalnym rozkładzie cechy wykazano, że średnia
wysokość kobiet (n=15) w tej populacji wynosi 155 cm, i wariancja = 5,0 cm, a u mężczyzn (n=
14) średnia wynosi 174 cm i wariancja = 9 cm. Jakie testy statystyczne należy wykonać, aby
sprawdzić hipotezę, że w uzyskanej próbie mężczyźni są istotnie statystycznie wyżsi od kobiet?
Jaka jest liczba stopni swobody dla odczytu testowych wartości krytycznych? (Uwaga: Nie
wykonuj obliczeń!)
5. Zakupiliśmy nasiona, których producent gwarantował 85% kiełkowalności. Z próby losowej n =10
nasion wykiełkowało 6 nasion. Czy istnieją podstawy do kwestionowania uczciwości producenta?
Przeprowadź wnioskowanie statystyczne z wykorzystaniem rozkładu dwumianowego. Jeśli tak, to
jaki popełniamy błąd I rodzaju?
6. Producent dostarcza partię jabłek, w której procent uszkodzonych nie może przekroczyć 98%.
Losowo pobraliśmy 200 jabłek i stwierdziliśmy 10 uszkodzonych. Czy mamy podstawy do
twierdzenia o nieuczciwości dostawcy na poziomie istotności 5%? Wykonaj test jakości z
wykorzystaniem rozkładu standaryzowanego z. Gdy odrzucimy hipotezę zerową o uczciwości
producenta, to jaka jest wielkość błędu I rodzaju?
8. 111 myszy podzielono losowo na dwie grupy: 57, które otrzymały szczepionkę i 54 kontrolne,
bez szczepionki. Obydwie grupy zarażono bakterią i po pewnym czasie uzyskano wynik: 14
martwych i 43 żywych z grupy zaszczepionych i 25 martwych i 29 żywych z grupy kontrolnej.
Skonstruuj tablicę dwupolową i przeprowadź test chi−kwadrat dla oceny wpływu szczepionki na
przeżywalność myszy.
Z góry dziękuję