trojkat
OoO:

Obwod trojkata rownoramiennego ABC jest rowny (12+8
√3) cm. Punkt P jest srodkiem odcinka BC,
a punkt R dzieli odcinek AB w stosunku 3:2. Oblicz pole trojkata
a) APC, b) ARC, c)PRB.
(Pod C jest kat 120 stopni)
16 cze 16:17
Mila:

2a+c=12+8
√3
W Δ CDB:β=30
0,
| | DB | | √3 | | DB | |
cos30= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔2|DB|=c=a√3 |
| | a | | 2 | | a | |
2a+a
√3=12+8
√3
a(2+
√3)=12+8
√3 /*(2−
√3)
a*(4−3)=(12+8
√3)*(2−
√3)
a=4
√3
c=12
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔAPC= |
| PΔABC= |
| * |
| *4√3*4√3= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 cze 18:07
Mila: Za szybko wysłałam
cd.
PΔARC
|AR|=3x, BR=2x
x− wspólna miara długości
| | 1 | | 36 | | 36 | |
PΔARC= |
| *4√3* |
| * sin30= |
| √3 |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 24 | |
PΔPRB= |
| * |
| *2√3*sin30 dokończ |
| | 2 | | 5 | |
16 cze 18:16
OoO : wielkie dzięki, tam przy APC, jeszcze powinno być razy √3/2
16 cze 18:45
OoO : A czy zamiast się rozpisywac na poczatku moglem odrazu wywnioskowac z obwodu (12+8√3), że
podstawa czyli c to się rowna 12, a rowna się 4√3, bo wzor na obwod to podstawa plus 2a?
czyli
12+2*4√3 ?
16 cze 18:48
Mila: 18:45 , tak, opuściłam wartość sinusa, ( tak, to jest, gdy robi się skróty)
Mogłeś (do 18:48)
16 cze 18:52