| cosx + sinx | 1 | |||
1. | = tg2x + | |||
| cosx − sinx | cos2x |
| 1 + tgx | ||
2. {1 + sin2x}{cos2x} = | ||
| 1−tgx |
| cos2x | 1 | |||
3. | = | sin22x | ||
| ctg2x − tg2x | 4 |
| 1 | x | x | ||||
4. 2(ctg2x + | ) = ctg | − tg | ||||
| sin2x | 2 | 2 |
| cosx+sinx | cosx+sinx | |||
L= | * | = | ||
| cosx−sinx | cosx+sinx |
| cos2x+2sinxcosx+sin2x | ||
= | = | |
| cos2x−sin2x |
| 1+sin(2x) | 1 | sin(2x) | ||||
= | = | + | = | |||
| cos(2x) | cos(2x) | cos(2x) |
| 1 | ||
=tg(2x)+ | =P | |
| cos(2x) |
| cosx+sinx | cosx | |||||||||||||
2) P= | = | * | = | ||||||||||||
| cosx | cosx−sinx |
| cosx+sinx | cosx+sinx | cos2x+2sinx*cosx+sin2x | ||||
= | * | = | = | |||
| cosx−sinx | cosx+sinx | cos2x−sin2x |
| 1+sin(2x) | ||
= | =L | |
| cos(2x) |
| cos(2x) | cos2(x) | sin2(x) | ||||
L= | =U{cos(2x)}{ | − | = | |||
| ctg2(x)−tg2(x) | sin2(x) | cos2(x) |
| cos(2x) | ||||||||
= | = | |||||||
|
| cos(2x)*sin2(x)*cos2(x) | ||
= | = | |
| (cos2(x)−sin2(x))*(cos2(x)+sin2(x)) |
| cos(2x)*sin2(x)*cos2(x) | 1 | |||
= | =sin2(x)*cos2(x)= | sin2(2x)=P | ||
| cos(2x)*1 | 4 |
| cos2x | ||
4/ cos2x+1= 2cos2x , ctg2x= | ||
| sin2x |
| cos2x | 1 | cos2x+1 | 2*2cos2x | |||||
L= 2( | + | )=2( | )= | = | ||||
| sin2x | sin2x | sin2x | 2sinx*cosx |
| 2cosx |
| ||||||||||||||||||
= | = | = | |||||||||||||||||
| sinx |
|
|
| x | x | |||||||||||||||||||||||
= | − | = ctg | = tg | = P | ||||||||||||||||||||||
|
| 2 | 2 |
Nie rozumiem tylko przejścia: sin2(x)*cos2(x) =sin2(2x)=
Mógłby mi ktoś jeszcze pomóc w:
| 1−sinx | π | x | ||||
1. | = ctg( | − | ) | |||
| cosx | 2 | 2 |
| 2π | 4π | |||
2. sinx + sin(x+ | ) + sin(x + | ) =0 | ||
| 3 | 3 |
| 1 | |
sin2(2x)=sin2(x)*cos2(x) | |
| 4 |
Masz jakiś pomysł na te dwie tożsamości?
| 2x+2π |
| π | |||||||||||||
2/ sinx+2sin | *cos | = sinx+2sin(x+π)*cos | = | ||||||||||||
| 2 | 2 | 3 |
| π | 1 | |||
bo cos | = | |||
| 3 | 2 |
| 1−sinx | x | ||
=tg | |||
| cosx | 2 |
|
| ||||||||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||
= | ⇔ | ||||||||||
|
| ||||||||||||||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||||||||||||
|
| ||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||||||||
|
|
| x | x | x | x | |||||
cos2 | −sin2 | −2sin | cos | =0 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| cosx | |
=1 | |
| sinx |
| π | ||
x= | +kπ | |
| 4 |
| 1−sinx | x | |||
dlaczego | = tg | ? | ||
| cosx | 2 |