koparki
ela: Koparka A może wykonać pewną pracę w czasie o 5 dni krótszym niż koparka B. Obie koparki,
pracując jednocześnie, mogą wykonać tę pracę w 6 dni. Po dwóch dniach wspólnej pracy koparka A
się zepsuła. Ile dni musi jeszcze pracować koparka B, by dokończyć pracę?
doszłam do tego :
koparka B wykonuje pracę w ciągu x dni
1x dzienna praca koparki B
koparka A wykonuje pracę w ciągu x−5 dni
1x−5 dzienna praca koparki A
gdy pracują razem : 6 ( 1x + 1x−5 ) = 1
dalej nie wiem, wychodzą mi jakieś głupoty... x ma się równać 10... za nic nie chce mi to
wyjść, może już w tym miejscu zrobiłam jakiś błąd ?
16 cze 16:13
ania: pomożecie ?
16 cze 16:55
mmk:
x>5
rozwiąż to równanie
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| ⇒ x= 15 −− czas na wykonanie całej pracy przez koparkę B |
| x | | x−5 | | 6 | |
| | 1 | |
2 dni w stosunku do 6 dni = |
| pracy wykonały pracując razem |
| | 3 | |
| | 2 | |
to koparce B zostało do wykonania |
| całej pracy |
| | 3 | |
czyli w 10 dni musi sama dokończyć pozostałą pracę
16 cze 17:01
pigor: ... , równanie masz dobre i x>5 , więc przelicz dobrze jeszcze , bo mnie wychodzi x=15,
(podstaw sobie to do równania to się przekonasz) , ale to jeszcze nie koniec zadania . ...
16 cze 17:18
mmk:
16 cze 17:19
pigor: ..., a drugie równanie , to np.
niech
t = ? −szukany czas B na dokończenie pracy, to
2*
16 + t*
115 = 1 /* 30 ⇔ 10 + 2t = 30 ⇔
t=10 dni . ...
16 cze 17:28