.
Karko: 1) Liczby rzeczywiste x, y spełniają warunek 1 < x < y. Uzasadnij, że x (y − x + 1) > y ?
2) Liczby naturalne n, m są nieparzyste. Uzasadnij, że liczba n 2 − m 2 + 2 nie jest kwadratem
liczby całkowitej.
16 cze 16:04
Karko: ...
16 cze 16:23
Karko: ...
16 cze 17:02
Bogdan:
1)
x > 1 i y > x ⇒ x − 1 > 0 i y − x > 0 ⇒ (x − 1)(y − x) > 0 ⇒ xy − x2 − y + x > 0
xy − x2 + x > y ⇒ x(y − x + 1) > y cnu.
16 cze 17:16
kulfon: "n 2 − m 2 + 2 " co to za zapis?
16 cze 17:20
mmk:
liczba a=n2−m2+2
16 cze 17:21
Karko: Sorki
16 cze 17:30
Karko: No właśnie ,a co z tym drugim

? Jak to w ogóle...
16 cze 17:32
kulfon: skoro m i n to liczby nieparzyste, to
n=2x+1
m=2y+1, gdzie a,b ∊ N
n
2 − m
2 + 2 = (2x+1)
2 − (2y+1)
2 + 2 = 4x
2 + 4x + 1 − 4y
2 − 4y − 1 + 2 =
= 4x
2 + 4x − 4y
2 − 4y + 2 = 4x
2 + 2x − 4y
2 − 2y + 2x + 1 − 2y + 1 =
= 2x(2x + 1) − 2y(2y+1) + (2x + 1) − (2y − 1)
haha co dalej ?

coś namieszałem chyba
16 cze 17:34
Karko: troszkę
16 cze 17:38
Karko: Da się jakoś z tego jeszcze wyjść

?
16 cze 18:59
mmk:
n= 2x+1, m= 2y+1 , x,y €N
Mamy wykazać,że
n2−m2+2= k2
(2x+1)2−(2y+1)2+2= (2x+1+2y+1)(2x+1−2y−1)+2 = 2(x+y+1)*2(x−y) +2=
= 4(x+y+1)(x−y)+2 = 4a+2 liczba przy dzieleniu przez 4 daje resztę 2
zatem nie może być kwadratem liczby naturalnej
co kończy dowód
uzasadnienie : 2|u ⇔ 4|u2
2 | 4a+2 ⇔ 4a+2 nie jest podzielna przez 4 , więc nie jest kwadratem liczby naturalnej
16 cze 19:21