Janek191:
a
1 = 1
a
2 = 3
a
3 = 5
Mamy ciąg arytmetyczny o a
1 = 1 i różnicy r = 2
zatem
a
50 = a
1 + 49*r = 1 + 49*2 = 99
Suma tych liczb
S
50 = 0,5*( a
1 + a
50)*50 = 25*(1 + 99) = 2 500
−−−−−−−−−−−−−
b
1 = 101
r = 2
S
m = 3*S
50 = 3*2 500 = 7 500
b
m = b
1 + ( m − 1)*r = 101 + ( m −1)*2 = 101 + 2 m − 2 = 2 m + 99
zatem
S
m = 0,5 *( b
1 + b
m)*m
0,5*( 101 + 2 m + 99)* m = 7 500
0,5*(200 + 2 m ) *m = 7 500
( 100 + m)*m = 7 500
m
2 + 100 m − 7 500 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = 100
2 − 4*1*( − 7 500) = 10 000 + 30 000 = 40 000
√Δ = 200
========================
Odp. Trzeba dodać 50 kolejnych liczb nieparzystych.
==============================================