równania różniczkowego, macierze, ekstrema
bezradny: 1. Dana jest funkcja e((x2 −2)/(1−x)2)
a) zbadać monotoniczność i wyznaczyć esktrema tej funkcji
b) zbadać czy ta funkcja jest rozwiązaniem równania różniczkowego dy/dx+y=4x
2. Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y)= (x−y)2 =+ y(x+y) przy warunku:
det |y 3|
|4 1| (to macierz) =10 − 2x
Wyznaczyć i zinterpretować elastyczność cząstkową funkcji f względem pierwszej zmiennej w
punkcie (1,0).
Co do 1) − wyliczylem pochodną e(x2 −2/1−x2) * (−2x/(1−x)2) i dalej nie wiem co robić
Co do 2) to z funkcji zrobilem macierz Hessego |2 −1|
|−1 4|
i wyliczylem ten wyznacznik y=22−2x i dalej nie wiem co zrobić
16 cze 15:54