w ogóle nie rozumiem parametrów ...
| x−2 | ||
1. Dla jakich wartości parametrów a,b dziedziną funkcji f(x)= | jest zbiór | |
| x2+ax+b |
?
dziedzina jest to zbior wszystkich iksow ktore po podstawieniu do wzoru fukcji spowodojuą ze
funkcja jest okreslona czy tez " ma sens "
w tym prostym przykladzie twoim zadaniem jest okreslenie tak dziedziny aby wypadly nam liczby 2
i −3 a wiec co mozemy zrobic
wiemy ze nie mozna dzielic przez zero czyli funkcja nie będzie wtedy okreslona czyli szukamy
miejsc zerowych funkcji x2+ax+b=0
mamy rowniez odgórnie odane ze miejsca zerowe muszą byc liczbami 2 oraz 3
czyli f(2)=0 oraz f(3)=0 dstajesz uklad rownan z dwoma niewiadomymy ot cala filozofia /....