none
lina: proszę o sprawdzenie poprawności obszarów calkowania :
z=x+y,z=0,y=x2,y=x obszar wg mnie : v: 0≤x≤1 x2≤y≤x 0≤z≤x+y
z=x2+y2,x+y=2,z=0,x=0,y=0,y=2−x obszar: v: 0≤x≤2 0≤y≤2−x 0≤z≤x2+y2
z=0,z=4−x−y,y=x2,y=1 obszar :v: −1≤x≤1 0≤y≤x2 0≤z≤4−x−y
oraz (tu chyba bedzie powierzchnia,bo obj ciezko mi sobie wyobrazić...) z=1−x2,z=0,x=0,y=1,y=x
moj obszar to 0≤x≤1 0≤y≤1
nie mam nikogo kto by mi to mogł sprawdzić,więc proszę o pomoc
16 cze 15:00
Krzysiek: a)ok
b)ok
c)x2≤y≤1
d)x≤y≤1 , 0≤z≤1−x2
16 cze 15:08
Vizer:

W trzecim granice całkowania wydaje mi się, że powinno być : x
2 ≤ y ≤ 1.
W czwartym oczywiście można wyobrazić sobie bryłę, spróbuję narysować. Ciężko to narysować i
opisać co z tego wyjdzie, ale podejrzewam, że miałaś problem z narysowaniem z = 1 − x
2, u
mnie jest on na niebiesko.
16 cze 15:17
lina: dziękuje wam,poprawiłam

mam jescze przykład z kolosa ,którego nie umiem rozwiązac.obj dla
2z=x
2+y
2 −stozek i paraboloid 2z=x
2+y
2 .co prawda ruszylam troche , moj obszar : −r≤z≤0 i
0≤z≤r
0≤Φ≤2π a r to juz nie wiem..
oraz takie coś: z=x+y, z=0,xy=1,y=x,y=4x i okreslilam obszar −1≤x≤1 −1/x ≤y≤−1/2 i −x≤y≤−1/2
,i chyba tak samo tylko znaki na plus w cwiartce przeciwnej, 0≤z≤x+y
prosze o sprostowanie
16 cze 16:15
lina: tak ,akurat z tym miałam problem,myslalam ze to wgl powierzchnia bedzie ...
16 cze 16:19
lina: anybody
16 cze 17:02