Narysuj krzywą.
wajdzik: Narysuj krzywą x
2+y
2−8x−6y+21=0
Nie mam pomysłu, ktoś wie jak to zrobić
16 cze 14:50
use: to jest okrag zobacz w dziale geometria analityczna
16 cze 14:57
mmk:
Równanie okręgu w postaci ogólnej:
o: x2+y2−2ax−2by+c=0 S(a,b) r=√a2+b2−c >0
−2a=−8 −2b=−6 c=21
dokończ
16 cze 15:04
16 cze 15:06
wajdzik: a=4 b=3 c=21
S=(4,3)
r=2
16 cze 15:08
wajdzik: wszystko się zgadza, dzięki wielkie
16 cze 15:11
5-latek: A powiedmy tak masz takie rownaie okregu
x2+y2−6x+2y+6=0 z tego rownania wyznacz srodek S okregu o promien oraz sprawdz czy to
rownanie opisuje okrag .
16 cze 15:40
5-latek: I jeszce zapisz je w postaci kanonicznej
16 cze 15:42
wajdzik: −2a=−6
−2b=2
a=3
b=−1
c=6
S=(3,−1)
r=√9+1−6=2
(x−3)2+(y+1)2=√4
Coś mi tu jednak nie pasuje.
To jest ok?
Postać kanoniczną już zrobię.
16 cze 15:52
wajdzik: Jak mam to przedstawić w postaci kanonicznej? Do Δ sprowadzić tego nie mogę(lub nie potrafię).
16 cze 15:53
mmk:
o: (x−3)2+(y+1)2= 4 , bo r=2 to r2=4
16 cze 15:54
mmk:
To jest właśnie postać kanoniczna !
16 cze 15:55
5-latek: Miales jeszcze sprawdzic czy to rownanie w postaci ogolnej jest rownaniem okregu .
Sprawdzasz to tak
Masz rownanie okregu w postaci ogolnej x2+y+Ax+By+C=0 u nas A=−6 B=2 i C=6 i teraz wzor
A2+B2−4C>0 wiec sprawdzamy (−6)2+22−4*6>0 to 16>0 czyli rownanie opisuje okrag
Jak zauwazyles to A i B to nie jest to samo a i b z postaci kamonicznej .
16 cze 21:39
pixel:
16 cze 23:52
mmk:
@
pixel
| | 1 | | 9 | | 4 | |
....= ( |
| +2)−1= ( |
| )−1= |
| |
| | 4 | | 4 | | 9 | |
17 cze 00:55
wajdzik: ok, wszystko rozumiem dzięki!
17 cze 16:10