proszę o rozwiązanie
ilona: dany jest układ równań{ 4x−2y=3m+1
2x+2y=9m−7
rozwiązaniem tego układu jest para (x,y) Wyznacz liczbę m aby ciąg (x,y,8)był arytmetyczny
16 cze 14:46
kulfon: | | x + 8 | |
Wyznacz x, wyznacz y i napisz, że y = |
| i z tego równania wylicz m. |
| | 2 | |
16 cze 14:47
kulfon: x możesz wyznaczyć od razu za pomocą metody przeciwnych wspołczynników, a więc dodaj to co masz
na dole do tego co na górze. a y:
4x−2y=3m+1
2x+2y=9m−7 | * 2
4x−2y=3m+1
2x+4y=18m−14
Odejmuj dolne równanie od górnego i wyznacz y
16 cze 14:49
ilona: dany jest układ równań { x−3y=4m+2
−x+5y=2m
rozwiązaniem tego układu jest para (x,y) Wyznacz liczbę m aby ciąg (x,39m2,y)był geometryczny
16 cze 14:52
5-latek: Co Ty kufon jaja sobie robisz .

TY masz jej dac gotowca
16 cze 15:10
kulfon: a ja nie dam gotowca, nie ma tak lekko
16 cze 15:18
ilona: trzy liczby(x,y,z) tworzą rosnący ciąg arytmetyczny Suma tych liczb jest równa 75 Jeśli drugi
wyraz
zwiększymy o 39 a trzeci wyraz zwiększymy o 222 to otrzymamy ciąg geometryczny Znajdz liczby
x,y,z
16 cze 15:19
kulfon: trzy niewiadome = trzy równania,
a więc mamy układ równań:
x + y + z = 75
(y + 39)
2 = x(z + 222)
ogień
16 cze 15:23