matematykaszkolna.pl
książki o matematyce ja :): witam, możecie polecić jakieś książki popularnonaukowe o matematyce np o ciągu fibonacciniego zrozumiałe dla maturzystki (matura rozsz)
16 cze 14:37
Vizer: Ale masz na myśli o luźnej tematyce, nieprzygotowujące do matury itp.? Bo jeśli tak to polecam Ian Stewarta, fajne ma książkiemotka
16 cze 14:58
use: dlaczego akurat o ciągu fibonacciego ( jestes po maturze ) >?
16 cze 14:59
ja :): to tylko przykład, jestem po maturze, chcę poczytać coś ciekawego
16 cze 19:31
ja :): tematyka luźna
16 cze 19:31
Vizer: To właśnie Ian ma o tematyce luźnej, mam "Gabinet zagadek matematycznych", fajne są niektóreemotka
16 cze 19:39
ja :): ok dzięki emotka Może jeszcze jakieś pozycje
17 cze 10:40
b.: mi się bardzo podobała książka: Wykład z teorii liczb i kryptografii, Neal Koblitz (obecnie w jakiejś dziwnej serii TAO Tajemnica Atak Obrona ) popularnonaukowa w tym sensie, że można sporą część zrozumieć po matmie w liceum
17 cze 12:21
ja :): dzięki emotka
17 cze 16:13
Bogdan: Proponuję bardzo interesujący zbiór książek "Świat jest matematyczny" http://www.sklep.rp.pl/sklep/swiat_jest_matematyczny.php Podaję tytuły wszystkich tomów: Tom 1 − Złota proporcja Tom 2 − Matematycy, szpiedzy i hakerzy Tom 3 − Liczby pierwsze Tom 4 − Tam, gdzie proste są krzywe Tom 5 − Wyznawcy liczb Tom 6 − Sekrety Pi Tom 7 − Dylematy więźniów i zwycięskie strategie Tom 8 − Zagadka Fermata Tom 9 − Plany metra i sieci komórek mózgowych Tom 10 − Harmonia tkwi w liczbach Tom 11 − Nowy sposób widzenia świata Tom 12 − Czwarty wymiar Tom 13 − Prawda leży w granicy Tom 14 − Absolutna pewność i inne fikcje Tom 15 − Od abaku do komputera Tom 16 − Złudzenie zmysłów Tom 17 − Po drugiej stronie lustra Tom 18 − Badanie bezkresu Tom 19 − Poezja liczb Tom 20 − Sztuka liczenia Tom 21 − Wyobraźnia matematyczna Tom 22 − Hipoteki i równania Tom 23 − Znamienite liczby Tom 24 − Poskromienie przypadku Tom 25 − Marzenie o mapie doskonałej Tom 26 − Różne oblicza geometrycznego piękna Tom 27 − Marzenia umysłu Tom 28 − Tajemne życie liczb Tom 29 − Motyl i huragan Tom 30 − Harmonia sfer Tom 31 − Myśl, maszyna i matematyka Tom 32 − Przekształcające się kształty Tom 33 − Matematyka życia Tom 34 − Niebezpieczne krzywe Tom 35 − Kobiety w matematyce Tom 36 − Zmierzyć świat Tom 37 − Dopóki algebra was nie rozdzieli Tom 38 − Klub matematyków Tom 39 − Ulotne idee, wieczne twierdzenia Tom 40 − Planeta Matematyka
17 cze 16:23
bezendu: Bogdan a znasz jakiś tytuł z dowodami matematycznymi ?
17 cze 16:25
b.: ,,Dowody z księgi'' jest książką, jak sama nazwa wskazuje, z dowodami −− i to ładnymi emotka
17 cze 16:32
bezendu: dziękuję emotka
Bogdan: Sprecyzuj bezendu pytanie, o jaki poziom Ci chodzi (szkoła średnia, studia), jaki dział matematyki? Kiedyś popularne były książeczki "Biblioteki Opracowań Matematycznych", były to publikacje przeznaczone dla studentów, można było tam znaleźć opracowania zawierające pełne dowody twierdzeń. Jest również http://helion.pl/ksiazki/jak-tego-dowiesc-krotka-opowiesc-dowody-matematyczne-dla-kazdego-dariusz-laskowski,jatedo.htm oraz http://helion.pl/ksiazki/jak-tego-dowiesc-krotka-opowiesc-dowody-matematyczne-dla-kazdego-dariusz-laskowski,jatedo.htm i wiele innych opracowań.
17 cze 16:38
bezendu: Szkoła średnia−geometria na płaszczyźnie, geometria analityczna, geometria w przestrzeni emotka
17 cze 16:40
17 cze 16:47
b.: była też kiedyś taka seria ,,Biblioteczka Matematyczna'' −− możliwe, że będzie coś z niej w bibliotece szkolnej
17 cze 16:47
bezendu: Dziękuje emotka bibliotek szklona raczej odpada teraz książki trzeba oddawać a nie wypożyczać emotka
17 cze 16:49
17 cze 16:55