matematykaszkolna.pl
wykres funkcji smutny sinus :((((: Jak narysować funkcję f(x)=−2sinx|cosx| ? Krok po kroku. Prooooszę, pomóżcie
16 cze 13:59
smutny sinus :((((: trzeba rozpatrzeć dla dodatniego cosx i ujemnego i co dalej? Wychodzi, że dla dodatnich powinien być −sin2x, a dla ujemnych sin2x
16 cze 14:03
kulfon: patrzysz na funkcję cos(x) w jakich przedziałach większa bądź równa zero, a kiedy ujemna. i wtedy masz: dla cos(x) ≥ 0 f(x) = −2sinxcosx = −sin(2x) dla cos(x) < 0 f(x) = −2sinx * (−cosx) = 2sinxcosx = sin(2x) Narysuj delikatnie przerywana linią funkcje cos(x) i na tym samym wykresie to co masz powyzej.
16 cze 14:10
smutny sinus :((((: tylko naprowadźcie mnie co dalej, bo jak już mam to względem jakiej funkcji rysuję na dodatnich, a jakiej na ujemnych?
16 cze 14:10
smutny sinus :((((: właśnie tak robiłam, ale na wolframie jest inaczej trochę http://www.wolframalpha.com/input/?i=-2sinx|cosx|
16 cze 14:12
kulfon: Dobrze jest, wykres jest prawidłowy. Cos musisz zle rysowac.
16 cze 14:17
kulfon: wartości na osi Y powinny sie miescic w przedziale <−0.5 ; 0,5> a nie od −1 do ; 1
16 cze 14:18
smutny sinus :((((: dlaczego od 0,5? Moim zdaniem jest źle, bo cosx jest dodatni (0i/2) od (pi/2; pi) jest już ujemny, a w ujemnych cos jest równy samemu sin2x, czyli pierwszy "brzuszek" jest do dołu, a następne dwa do góry. A na wolframie jest inaczej.
16 cze 14:25
kulfon: zaraz Ci narysuje.
16 cze 14:36
16 cze 14:39
smutny sinus :((((: czyli to jest tak, że jak zaczynam rysować ten sin2x od pi/2 to nie zaczynam go od początku za każdym razem tylko tak jak jest normalnie sam, jako ciągłość? Bo ja robiłam to tak, że od pi/2 rysowałam go na nowo, jak z początku układu współrzędnych i w tym był błąd. DZIĘKUJĘ BARDZO :−−−))))
16 cze 14:48
kulfon: Nic nie zrozumiałem, ale spoko Moim zdaniem wykresy zaczyna się rysować od początku układu wspołrzędnych, tj. (0,0)
16 cze 14:51
use: czyli to jest tak, że jak zaczynam rysować ten sin2x od pi/2 to nie zaczynam go od początku za każdym razem tylko tak jak jest normalnie sam, jako ciągłość? nie wiem jak wy ale ja tego nie rozunmiem emotka co chcesz przekazac tym zdaniem ?
16 cze 14:52
use: kulfon ^^
16 cze 14:52
kulfon: nosz kurde, napisałem jak trza zrobić, rysujesz PRZERYWANĄ LINIĄ (albo kropeczkami) cos(x), nastęnie sin(2x) i tam gdzie jest cos(x) < 0 to poprawiasz linią ciągłą sin(2x) a tam gdzie jest cos(x) ≥ 0 to robisz odbicie sin(2x). Nie wiem jak tego mozna nie zrozumieć, jaśniej się już nie da.
16 cze 14:58
use: kulfon do kogo pijesz teraz bo ja nie rozumiem smutnego sinusa a nie ciebie xd ^^
16 cze 15:01
kulfon: no wiem, do sinusa pisałem xD
16 cze 15:03
smutny sinus :((((: nieistotne, trochę zawile próbowałam wyjaśnić o co mi chodzi, ale już wszystko wiem. Już nie będę tłumaczyć na czym polegał mój błąd, bo i wam namieszam niepotrzebnie w głowach.
16 cze 15:04
use: tak na marginesie emotka szukamy miejsc zerowych ; sinx=0 gdy x=π+kπ gdzie k nalezy do calkowitych teraz sin2x=0 gdy 2x=π+kπ < nam zależy na iksie a nie na 2x dlatego dzielimy obustronnie i mamy >
 π π 
x =

+k

2 2 
z tego wynika ze miejsca zerowe funkcji sin2x są co pi/2 a rysujemy tak samo jak sinusa wiec nie czaje w sumie co za problem masz smutny sinusie emotka
16 cze 15:04
smutny sinus :((((: ale ja już rozumiem, tylko niepotrzebnie use dołączył/a się do rozmowy
16 cze 15:05
use: no dobra to teraz ty rozumiesz ale , teraz z znowu ja nie rozumiem czego ty nie rozumialas ... paranoja jakas emotka
16 cze 15:06
smutny sinus :((((: mój błąd polegał na tym, że gdy cosinus był ujemny to rysowałam sin2x tak jak na początku układu współrzędnych, czyli od pi/2 do pi rysowałam brzuszkiem do góry zamiast do dołu. O to chodziło z tą "ciągłością" sin2x, że rysuję go od początku w całości, a nie tak, że od każdego ujemnego cosinusa rysowałam go tak jak od 0 do pi/2. Spokojnie nie ma o co robić dużej sprawy. Po wiadomości gdzie napisałam dziękuję bardzo to już wszystko było dla mnie jasne i kolejne wyjaśnienie kulfona o 14:58 nie było potrzebne, bo już naprawdę jest super jasno wytłumaczone
16 cze 15:13
smutny sinus :((((: a się porobiło
16 cze 15:13
use: emotka uczysz sie do matury
16 cze 15:16
kulfon: Nie ma za co
16 cze 15:17
smutny sinus :((((: pytanie do mnie? Jeśli tak to mam zamiar pisać z matmy, a czemu pytasz?
16 cze 15:25
use: tak z ciekawosci ja akurat mam juz to za soba emotka czekam na wyniki wlasnie ^^
16 cze 15:28
smutny sinus :((((: spoko, to trzymam kciuki za jak najlepszy wynikemotka
16 cze 15:30