wykres funkcji
smutny sinus :((((: Jak narysować funkcję f(x)=−2sinx|cosx| ? Krok po kroku. Prooooszę, pomóżcie
16 cze 13:59
smutny sinus :((((: trzeba rozpatrzeć dla dodatniego cosx i ujemnego i co dalej? Wychodzi, że dla dodatnich
powinien być −sin2x, a dla ujemnych sin2x
16 cze 14:03
kulfon: patrzysz na funkcję cos(x) w jakich przedziałach większa bądź równa zero, a kiedy ujemna.
i wtedy masz:
dla cos(x) ≥ 0
f(x) = −2sinxcosx = −sin(2x)
dla cos(x) < 0
f(x) = −2sinx * (−cosx) = 2sinxcosx = sin(2x)
Narysuj delikatnie przerywana linią funkcje cos(x) i na tym samym wykresie to co masz powyzej.
16 cze 14:10
smutny sinus :((((: tylko naprowadźcie mnie co dalej, bo jak już mam to względem jakiej funkcji rysuję na
dodatnich, a jakiej na ujemnych?
16 cze 14:10
16 cze 14:12
kulfon: Dobrze jest, wykres jest prawidłowy. Cos musisz zle rysowac.
16 cze 14:17
kulfon: wartości na osi Y powinny sie miescic w przedziale <−0.5 ; 0,5> a nie od −1 do ; 1
16 cze 14:18
smutny sinus :((((: dlaczego od 0,5? Moim zdaniem jest źle, bo cosx jest dodatni (0

i/2) od (pi/2; pi) jest już
ujemny, a w ujemnych cos jest równy samemu sin2x, czyli pierwszy "brzuszek" jest do dołu, a
następne dwa do góry. A na wolframie jest inaczej.
16 cze 14:25
kulfon: zaraz Ci narysuje.
16 cze 14:36
16 cze 14:39
smutny sinus :((((: czyli to jest tak, że jak zaczynam rysować ten sin2x od pi/2 to nie zaczynam go od początku za
każdym razem tylko tak jak jest normalnie sam, jako ciągłość? Bo ja robiłam to tak, że od pi/2
rysowałam go na nowo, jak z początku układu współrzędnych i w tym był błąd. DZIĘKUJĘ BARDZO
:−−−))))
16 cze 14:48
kulfon: Nic nie zrozumiałem, ale spoko

Moim zdaniem wykresy zaczyna się rysować od początku układu
wspołrzędnych, tj. (0,0)
16 cze 14:51
use: czyli to jest tak, że jak zaczynam rysować ten sin2x od pi/2 to nie zaczynam go od początku za
każdym razem tylko tak jak jest normalnie sam, jako ciągłość?
nie wiem jak wy ale ja tego nie rozunmiem

co chcesz przekazac tym zdaniem

?
16 cze 14:52
use: kulfon ^^
16 cze 14:52
kulfon: nosz kurde, napisałem jak trza zrobić, rysujesz PRZERYWANĄ LINIĄ (albo kropeczkami) cos(x),
nastęnie sin(2x) i tam gdzie jest cos(x) < 0 to poprawiasz linią ciągłą sin(2x) a tam gdzie
jest cos(x) ≥ 0 to robisz odbicie sin(2x). Nie wiem jak tego mozna nie zrozumieć, jaśniej się
już nie da.
16 cze 14:58
use: kulfon do kogo pijesz teraz bo ja nie rozumiem smutnego sinusa a nie ciebie xd ^^
16 cze 15:01
kulfon: no wiem, do sinusa pisałem xD
16 cze 15:03
smutny sinus :((((: nieistotne, trochę zawile próbowałam wyjaśnić o co mi chodzi, ale już wszystko wiem. Już nie
będę tłumaczyć na czym polegał mój błąd, bo i wam namieszam niepotrzebnie w głowach

.
16 cze 15:04
use: tak na marginesie

szukamy miejsc zerowych ;
sinx=0 gdy x=π+kπ gdzie k nalezy do calkowitych
teraz
sin2x=0 gdy 2x=π+kπ < nam zależy na iksie a nie na 2x dlatego dzielimy obustronnie i mamy >
z tego wynika ze miejsca zerowe funkcji sin2x są co pi/2
a rysujemy tak samo jak sinusa wiec nie czaje w sumie co za problem masz smutny sinusie
16 cze 15:04
smutny sinus :((((: ale ja już rozumiem, tylko niepotrzebnie use dołączył/a się do rozmowy
16 cze 15:05
use: no dobra to teraz ty rozumiesz ale , teraz z znowu ja nie rozumiem czego ty nie rozumialas ...
paranoja jakas
16 cze 15:06
smutny sinus :((((: mój błąd polegał na tym, że gdy cosinus był ujemny to rysowałam sin2x tak jak na początku
układu współrzędnych, czyli od pi/2 do pi rysowałam brzuszkiem do góry zamiast do dołu. O to
chodziło z tą "ciągłością" sin2x, że rysuję go od początku w całości, a nie tak, że od każdego
ujemnego cosinusa rysowałam go tak jak od 0 do pi/2. Spokojnie nie ma o co robić dużej sprawy.
Po wiadomości gdzie napisałam dziękuję bardzo to już wszystko było dla mnie jasne i kolejne
wyjaśnienie kulfona o 14:58 nie było potrzebne, bo już naprawdę jest super jasno wytłumaczone
16 cze 15:13
smutny sinus :((((: a się porobiło
16 cze 15:13
use: 
uczysz sie do matury
16 cze 15:16
kulfon: Nie ma za co
16 cze 15:17
smutny sinus :((((: pytanie do mnie? Jeśli tak to mam zamiar pisać z matmy, a czemu pytasz?
16 cze 15:25
use: tak z ciekawosci ja akurat mam juz to za soba

czekam na wyniki wlasnie ^^
16 cze 15:28
smutny sinus :((((: spoko, to trzymam kciuki za jak najlepszy wynik
16 cze 15:30