Prawdopodobieństwo, które zdarzenie jest bardziej efektywne.
anastasia: Mam jedno zadanie, którym nie potrafię się uporać.
Prawdopodobieństwo rozpalenia ogniska jedną zapałką równe jest 0,7; a dwiema złączonymi
zapałkami 0,9. W jaki sposób lepiej rozpalić ognisko: próbując to zrobić jedną zapałką, a
potem drugą, czy próbując to zrobić złączonymi zapałkami?
wiemy, że P(A)=0.7 jesli przyjmiemy A−zdarzenie rozpalenia ogniska pierwszą zapałką
B−rozpalenie ogniska drugą zapałką
P(A suma B)=0.9
I w tym momencie nie wiem co robić dalej. Proszę o pomoc
16 cze 13:25
Godzio: Masz może wynik ?
16 cze 14:28
mmk:
A −−− zapali dwoma oddzielnie
A' −−− nie zapali jedną i nie zapali drugą
P(A)= 1−0,3*0,3=0,91>0,9
wniosek............
16 cze 14:42
Godzio:
Policzę to pr. przeciwny. Pr. że nie zapali w ogóle (dwoma oddzielnymi) jest równe:
P(A') = 0.3 * 0.3 = 0.09
Pr. że zapali za 1 razem lub 2 :
P(A) = 1 − P(A') = 0.91 > 0.9 = P(B) − pr. rozpalenia dwoma złączonymi
Inaczej:
A − prawdopodobieństwo rozpalenia jedną zapałką
B − prawdopodobieństwo rozpalenia dwoma zapałkami (rozłącznymi)
C − prawdopodobieństwo rozpalenia złączonymi zapałkami
P(A) = 0.7
P(B) = 0.3 * 0.7 − najpierw się nie uda, potem się uda
P(C) = 0.9
Interesuje nas zdarzenie, w którym albo rozpaliliśmy jedną zapałką, albo dwiema
P(A) + P(B) = 0.7 + 0.7 * 0.3 = 0.91 > 0.9 = P(C)
16 cze 14:44
mmk:
Godzio?
16 cze 14:45
AS: Gdy po jednej zapałce (osobno)
P = 0,7 + 0,7 − 0,7*0,7 = 1,4 − 0,49 = 0,91 > 0,9
Wniosek: osobno.
16 cze 14:48
anastasia: Kurcze, teraz, aż mi głupio, że nie wiedziałam.

dziękuję bardzo!
16 cze 18:01
anastasia: Kurcze, teraz, aż mi głupio, że nie wiedziałam.

dziękuję bardzo!
16 cze 18:21