figury i przeksztalcenia
kirom1: 1.narysuj dowolny czworokat ABC i wykonaj nastepujące przeksztalcenia
a)wierzcholek A przekształć przez symetrię wzgledem prostej zawierającej bok CD
b)punkt C przeksztalc przez symetrie o srodku w punkcie B
c)odcinek AB przesuń o wektor AC
d)odcinek AB obróć wokół wierzchołka A o kąt −90 stopni
2.Dany jest trojkat o wierzchołkach A=(−2,0),B=(3,−1)C=(2,3)
a)znajdz wspolrzedne wierzcholkow obrazow tego trojkata w symetrii wzgledem osi x
b)znajdz wspolrzedne wierzcholkow obrazow tego trojkata w symetrii wzgledem poczatku ukladu
wspolrzednych
c) znajdz wspolrzedne takiego punktu D lezacego w pierwszej cwiartce ukladu wspolrzenych aby
czworokat ABDC rownoleglobokiem
3.Oblicz wspolrzedne wierzcholkow A i B Trojkata ABC wiedzac ze BC(strzałka nad
tym)=[−6,4],CA(strzalka nad tym )=[−2,−6],C=(−1,5)
4.opsz za pomoca ukladu nierownosci trojkat o wierzcholkach A=(1,−1)B=(4,2)C=(1,5)
16 cze 13:12
16 cze 15:02
kirom1: a moglbys mi to zrobic. chdzi mi glownie o 3 i 4 zad
16 cze 15:29