Całka z ln^2
Student: | | (3x2 +1) | |
Jak obliczyć: całkę |
| |
| | ln2 x | |
16 cze 12:05
Vesper: Tą całke najpewniej trzeba policzyć przez całkowanie przez część:
| | 3x2+1 | |
| | ⎧ | | u= ln2x − z tego liczysz pochodna v'=3x2+1| | |
| ∫ |
| = | ⎩ | u'=1/x2 v= x3+x| | = |
| | ln2x | | |
później obliczasz sobie po przekątnej (z tego co masz w tych nawiasach | |):
ln
2x * x
3+x = x
3ln
2x + xln
2x
Nastepnie obliczasz sobie w poziomie czyli zapisujesz jako całke ∫u'*v:
∫ 1/x
2 * x
3+x
skoro to zrobiłeś to zapisujesz jako (po znaku równości, to co opisałem to kroki które możesz
obliczyć na marginesie)
= x
3ln
2x + xln
2x − ∫ 1/x
2 * x
3+x dx= x
3ln
2x + xln
2x − ∫ 1 * x+x
= x
3ln
2x + xln
2x − 1∫ x+x dx =
= x
3ln
2x + xln
2x − 1∫ 2x dx = x
3ln
2x + xln
2x − 1*2∫ x dx =
= x
3ln
2x + xln
2x − 2* 1/2x
2 =
= x
3ln
2x + xln
2x −x
2 +c
16 cze 14:02
Student: Dziękuję bardzo za pomoc. Ja cały czas próbowałam to liczyć przez podstawienie...
16 cze 17:14
Student: Czy przypadkiem u'=(2lnx) /2 ?
16 cze 18:41
Student: poprawka u'=(2lnx) /x
16 cze 18:41