wyznaczyć b i c
pawlak: Cześć, mam problem z jednym zadaniem.
| | 1 | |
Dane jest równanie |
| x2 + bx + c = 0 z niewiadomą x. Wyznacz współczynnik b i c tego |
| | 3 | |
równania, jeśli wiesz, że są one równocześnie dwoma różnymi rozwiązaniami tego równania.
Zapisz to równanie.
Proszę o wytłumaczenie i z góry dzięki.
Kaja: skoro b i c sa rozwiązaniami tego równania to można je podstawić w miejsce x i równanie będzie
prawdziwe:
| 1 | | 1 | |
| b2+b2+c=0 i |
| c2+bc+c=0 i c≠b (bo to maja byc różne rozwiązania) |
| 3 | | 3 | |
weź te dwa równania w układ i rozwiąż