funkcje
krzysiek:
hej pomożecie mi z tym zadaniem.
Mając daną funkcji f(x)=x2+x−2
−narysuj jej wykres
−narysuj wykres funkcji przesuniętej względem funkcji f(x) o wektor [−4;2]
−zapisz równanie tej funkcji w postaci kanonicznej i iloczynowej
−rozwiąż nierowność x2+x−2<0
16 cze 10:27
bezendu:

czerwony wykres to y=x
2+2−2
niebieski to y=x
2+9x+20
y=x
2+x+2 przesunięta o wektor [−4,2]
y=(x+4)
2+(x+4)−2+2
y=x
2+8x+16+x+4
y=x
2+9x+20
Δ=1
√Δ=1
postać iloczynowa: y=(x+5)(x+4)
| | 9 | | 1 | |
postać kanoniczna y=(x+ |
| )2− |
| |
| | 2 | | 4 | |
nierówność rozwiąż sam
16 cze 10:54
bezendu: mała pomyłka
czerwony to y=x
2+x−2 a nie y=x
2+2−2
16 cze 10:56
krzysiek: dzieki wielkie
16 cze 11:49