Rozwiąż równania
Liila: Rozwiąż równania:
a) x
3−5x
2+4x=0
16 cze 01:20
ICSP: pierwsze − wyciągnać x przed nawias a później z delty policzysz pierwiastki
drugi − wyznaczyć dziedzinę (D : x ∊ R \{−1 ; −3} ) i przemnozyć na krzyż.
16 cze 01:21
Liila: Nie ogarniam tego, potrzebuje gotowca nie muszę togo umieć.
16 cze 01:28
5-latek: To znaczy ze matury nie masz zamiaru pisac. tak? Dobrze. Tylko wiesz ile osob przed toba pisalo
<nie musze umiec> a potem z placzem prosili o pomoc. No ale jesli nie musisz to
a) x(x
2−5x+4)=0 to x
2−5x+4=0 to delta = b
2−4ac=25−4*1*4=9
√9=3
| | 5−3 | | 5+3 | |
to x1= |
| =1 i x2= |
| =4 czyli x(x−1)(x−4)=0 to x=0 lub x=1 lub x=4 |
| | 2 | | 2 | |
b) dziedzine masz juz wyznaczona przez
ICSP
| x−3 | | x+1 | |
| = |
| to (x−3)(x+3)=(x+1)(x+1) to x2−9=(x+1)2to x2−9=x2+2x+1 to |
| x+1 | | x+3 | |
x
2−x
2−2x−9−1=0 to −2x−10=0 to −2x=10 to x= .......chociaz to policz.
ode mnie juz wiecej pomocy nie dostaniesz . Tylko nie pisz ze nie wszyscy sa tacy madrzy . Moze
nie ale przynajmniej sie staraja .
16 cze 02:32
Liila: x=−5
i to jest już koniec zadania ?
16 cze 02:49
5-latek: Tak. Przeciez chcialas gotowca .
16 cze 09:19