p k t
siba : Ile punktów wspólnych ma prosta y=x+4 z okręgiem opisanym rownaniem (x+1)2+(y−2)2=25
15 cze 22:57
wredulus_pospolitus:
zrób odpowiedni rysunek
lub rozwiąż układ równań
sposób zależy od Twego 'widzi misie'
15 cze 22:58
Saizou : jeszcze można policzyć odległość środka okręgu od prostej
15 cze 22:59
wredulus_pospolitus:
fakt
i jeszcze można (teraz to już wymyślam sobie trochę

) wyznaczyć styczne do okręgu o
współczynniku kierunkowym a=1 i sprawdzić czy wyraz wolny b=4 mieści się w przedziale pomiędzy
tymi stycznymi (dwa punkty) równy którejś ze stycznych (1 punkt) czy nie należy do tego
przedziału (0 punktów)
15 cze 23:03
bezendu:
16 cze 08:56