wzór funkcji liniowej
Paweł: Napisz wzór funkcji liniowej f wiedząc że:
a) miejscem zerowym jest 4 i f(0)=4
b) f(x)<0 dla x∊ (1;
∞) i f(0)=4
c) f(x)> 0 dla x∊(−
∞;−1)i f(0)=−2
d) f(x)<0 dla x∊(−
∞;2) i f(1)=−1
e) miejscem zerowym jest 2 i f(1)=2
f) f(x)>0 dla x∊ (−
13;
∞) i f(1)=4
g) f(x)<0 dla x∊(−
∞;0) i f(2)=−2
h) miejscem zerowym jest 3 i f(2)=−3
prosze o szybką pomoc

!
21 wrz 22:40
AROB: Pomagam
21 wrz 22:43
Paweł: to czekam
21 wrz 22:47
AROB: a) y = ax + b
Podstawiam miejsce zerowe jako punkt (4,0) i f(0) = 4 = b (punkt przecięcia osi Y).
0 = 4a + 4 ⇒ a = −1
Wzór funkcji : y = −x + 4
b) f(x) < 0 dla x∊(1,∞) oznacza, że x=1 jest miejscem zerowym.
Dalej jak w a). Po podstawieniu: 0 = a + 4 ⇒ a = −4, b=4.
Czyli: y = −4x + 4
I dalsze spróbuj analogicznie, na pewno dasz radę.
21 wrz 22:53
Paweł: rozpisz to od początku napisz wszytskie działania które zrobiłeś
21 wrz 22:58
AROB: W każdym przykładzie podstawiasz do wzoru funkcji liniowej dane:
− jeśli miejsce zerowe jest równe np.4, to podstawiasz punkt (4,0) za x i y,
− Jeśli dane jest np. f(0)=4, to podstawiasz punkt (0,4) za x i y,
− jeśli np. f(x)>0 dla x∊−∞, −1), to oznacza, że miejsce zerowe = −1, wtedy podstawiasz punkt
(−1,0)
Za każdym razem wyliczasz współczynnik kierunkowy "a" i budujesz wzór funkcji.
Czy to Ci wystarczy? Spróbuj.
21 wrz 23:20