rozłóż wielomian na czynniki możliwie jak najniższego stopnia
jula: rozłóż wielomian na czynniki możliwie jak najniższego stopnia
x5−x
15 cze 22:16
wredulus_pospolitus:
krok 1 ... zauważasz, że masz 'x' w obu czynnikach więc 'x' przed nawias
x5 − x = x*(x4−1)
krok 2 ... w nawiasie zauważasz bystrym okien wzór skróconego mnożenia typu: (a2−b2) =
(a−b)(a+b) ... gdzie a=x2 ... b=1
x*(x4−1) = x*(x2−1)*(x2+1)
krok 3 ... bystre oko nadal nie zawodzi ... znowu widzisz wzór skróconego mnożenia ... dokończ
już samodzielnie
15 cze 22:18
jula: czyli wyjdzie to samo x4−1
15 cze 22:22
wredulus_pospolitus:
(x2−1) = (x−1)*(x+1) <−−−− oto mi chodziło
15 cze 22:27