graniastosłupy
mila: 1. Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego trójkątnego,którego obwód podstawy
jest równy 24cm, a wysokość graniastosłupa jest o 2 cm krótsza od połowy jego boku.
2. Objętość pudełka w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa
45dm3(sześciennych).Jaka jest krawędź podstawy tego pudełka jeżeli wysokość jest równa 5dm?
15 cze 21:30
5-latek: zadnie nr 2 V
gr=P
p*H
| | V | | 45 | |
to Pp= |
| = |
| =...... ]dm2] |
| | H | | 5 | |
Masz pole postawy i wiesz ze w postawie jest kwadrat to policz ile wynosi bok kwadratu.
zadanie nr 1−mysle ze tu chodzi o granistoslup prosty prawidlowy trojaktny
Wiemy ze ma w podstawie trojkat rownoboczy (a ten trojkat ma wszystkie boki rowne )wiec dlugosc
boku a = 24:3=8cm
Wyskosc H
gr=8:2−2=......policz
P
b=3*a *H= policz [cm
2]
16 cze 00:01
Mila:

Do obliczeń kolegi
5−latka dołączam rysunek.
2)
a
2*H=V
a
2*5=45
a
2=9
a=3dm
16 cze 00:07
Mila:

1)
3a=24
a=8
Dalej masz obliczone
16 cze 00:10
5-latek: Witam i dziekuje bardzo za rysunki .

. W poniedzialek zabieram sie ostro za rysowanie .
16 cze 00:38