.
Pawexs: Wykaż, że a2(a2+1)(a2+4) jest podzielne przez 5
15 cze 21:11
PW: Badać ostatnią cyfrę a2
15 cze 21:19
Eta:
a2[(a2−4)+5]*[(a2−1)+5] = a2[(a−2)(a+2)+5]*[(a−1)(a+1)+5]=
=a2(a−2)(a+2)(a−1)(a+1) +5a2(a−2)(a+2)+5a2(a−1)(a+1)+25=
=(a−2)(a−1)a(a+1)(a+2)a+5[a2(a−2)(a+2)+a2(a−1)(a+1)+5]
w pierwszym składniku sumy iloczyn kolejnych pięciu liczb całkowitych jest podzielny przez
5
zatem cała suma jest podzielna przez 5
15 cze 21:41
Mila: a∊N
Liczba jest podzielna przez 5 jeśli cyfrą jedności jest 0 lub 5.
Cyfrą jedności liczby a może być jedna z ze zbioru cyfr:{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
1) Jeśli cyfrą jedności jest 0 lub 5 to liczba a2*(a2+1)*(a2+4) jest podzielna przez 5
jako iloczyn wielokrotności 5 i liczby całkowitej
2)Liczymy kwadraty w pozostałych przypadkach:
cyfra jedności 1 : 12=1 wtedy czynnik (a2+4) ma cyfrę jedności 5, liczba będzie podzielna
przez 5
cyfra jedności 2 : 22=4 wtedy czynnik (a2+1)ma cyfrę jedności 5, liczba będzie podzielna
przez 5
itd, trochę pisaniny
15 cze 23:16
PW: Prawda, że drugi sposób może wykonać gimnazjalista? Trochę pisaniny, ale widać jak dowcipnie
został skonstruowany iloczyn.
Natomiast pierwszy sposób − z rozkładem na sumę dwóch podzielnych przez 5 − malejemy do szeptu.
Będzie mi się to śniło
16 cze 12:17