wielomiany
killmistrer: Witam proszę o pomoc w zadaniu dany jest wielomian
W(x)=−2x3+3x2+m2x−10 m należy do zbioru liczb rzeczywistych
a)dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x+2)jest
równa 10?
b)ustal wzór wielomianu W(x), jeśli wiadomo ze jednym pierwiastków tego wielomianu jest liczba
1 następnie oblicz pozostałe pierwiastki wielomianu W(x)
Wyznacz współczynniki m i n wielomianów w(x) i p(x) tak aby wielomiany te były równe
w(x)=2x3−9x2+13x−6 p(x)=(x−2)(mx2+nx+3)
15 cze 20:57
5-latek: np wyznacz wspoczynniki n.m
Wemy kiedy wieloiany sa rowne . To wymnoz nawiasy w P(x) i porownaj wspolczynniki przy tych
samych potegach z W(x)
P(x)=(x−2)(mx2+nx+3)= mx3+nx2+3x −2mx2−2nx−6 uporzadkuj i porownaj
15 cze 22:01