promien
abc: oblicz dlugosc promienia r okregu opisanego na trojkacie rownobocznym ABC w ktorym A = 2,−1 B
=4,3. napisz rownanie okregu o srodku w punkcie B i promieniu r.
15 cze 20:49
Janek191:
A = ( 2; − 1) , B = ( 4; 3)
więc
a = I AB I =
√(4 − 2)2 = ( 3 − (−1))2 =
√22 + 42 =
√20 =
√4*5 = 2
√5
Wysokość Δ ABC
| | √3 | | √3 | |
h = a |
| = 2 √5* |
| = √15 |
| | 2 | | 2 | |
oraz
długość promienia okręgu opisanego na Δ ABC
=======================
| | 2 | | 4 | | 60 | |
r2 = [ |
| √15]2 = |
| *15 = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
Równanie okręgu o środku B = ( 4; 3) i promieniu r :
| | 60 | |
( x − 4)2 + ( y − 3)2 = |
| |
| | 9 | |
========================
15 cze 21:15