matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka podwójna
luk20:
Obliczyć całkę podwójną
1
∫∫
D
dxdy, gdzie obszar D ograniczony jest krzywymi x=1, x=2, x=lyl
√
x
2
+y
2
1
cosα
(wsk. Można skorzystać z równości
=
cosα
1−sin
2
α
15 cze 20:40
luk20:
16 cze 00:57
Vizer:
Nie rozumiem gdzie tu ta wskazówka się przydaje, policzyłem ją bez tego, Całkę można zapisać jako:
1
∫
1
2
dx ∫
−x
x
dy
√
x
2
+ y
2
Całka się całkiem dobrze liczy, najpierw podstawieniem eulera, potem po uproszczeniu równie łatwo po x − ie.
16 cze 01:15