podzielnosc
zadanie: kiedy liczba jest podzielna przez 42? wydaje mi sie ze kiedy jest podzielna przez 7 i 6.
pytam bo mam takie zadanie: chce wykazac ze to wyrazenie jest podzielne przez 42
7k6+21k5+35k4+35k3+21k2+7k=
doszedlem do takich przeksztalcen (mam nadzieje ze sie nie pomylilem po drodze)
=7k(k5+3k4+5k3+5k2+3k+1)=7k(k+1)(k4+2k3+3k2+2k+1)=7k(k+1)[k(k3+2k2+3k+2)+1]=
7k(k+1)[k(k+1)(k2+k+2)+1]=7k(k+1)[k(k+1)[k(k+1)+2]+1] i nie wiem co dalej zrobic z tym
wyrazeniem? bo to ze jest ono podzielne przez 7 to wiadomo na poczatku ale pozostaje wykazac
podzielnosc przez 6; wiem ze tak jest jezeli jest iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych ale
nie wiem jak do tego dojsc?
15 cze 20:36
PW: To proste: wśród 3 kolejnych liczb naturalnych jest co najmniej jedna parzysta i dokładnie
jedna podzielna przez 3 (może to być ta sama liczba, ale to dla naszych celów ie ma
znaczenia).
15 cze 20:45
zadanie: no tak ale tutaj nie ma 3 kolejnych liczb naturalnych
15 cze 21:19
zadanie: i jak to dokonczyc?
15 cze 21:45
zadanie: moglbym kogos prosic o zobaczenie na to zadanie?
15 cze 22:03
zadanie: ?
15 cze 22:40
wredulus_pospolitus:
jasne ... ale można to łatwo obejść:
załóżmy jedyny (na pierwszy rzut oka) scenariusz który przeczy tej tezie
w takim razie k dzielone przez 3 daje resztę 1 (aby k+1 także nie było podzielne przez 3)
w takim razie: k4 dzielone przez 3 także daje resztę 1
tak samo jak k3, k2
czyli możemy zapisać:
k4+2k3+3k2+2k+1 przy dzieleniu przez 3 daje 'resztę' 1 + 2*1 + 3*1 + 2*1 + 1 = 1+2+3+2+1 = 9
... co jest podzielne przez 3
w takim razie to wyrażenie jest podzielne przez 3 ... gdy tylko k dzielone przez 3 daje resztę
1
c.n.w.
15 cze 22:47
zadanie: dziekuje bardzo
15 cze 23:21
zadanie: czyli to wyrazenie jest podzielne przez 6 no i wiadomo przez 7 wiec jest podzielne rowniez
przez 42
15 cze 23:26
wredulus_pospolitus:
dokładnie
15 cze 23:35
PW: Bardzo łatwy jest dowód "wprost". Badane wyrażenie ma postać
7k(k5+3k4+5k3+5k2+3k+1),
jest więc podzielne przez 7 i przez 2. Podzielność przez 2 jest oczywista dla parzystych k, zaś
dla nieparzystych k wynika z faktu, że w nawiasie jest suma sześciu nieparzystych liczb.
Wyrażenie to jest również podzielne przez 3. Jeżeli k jest liczbą podzielną przez 3, to nie ma
czego dowodzić.
Łatwo pokazać, że suma w nawiasie dzieli się przez 3, zarówno gdy k=3p+1 jak i gdy k=3p+2.
Dla k=3p+1 każda z potęg kn ma postać (3p+1)n, jest więc liczbą postaci 3pqn+1, qn∊N (widać
to po zastosowaniu wzoru na (a+b)n). Tak więc
1k5+3k4+5k3+5k2+3k+1=
=3p(q5+1)+3•3p(q4+1)+5•3(q3+1)+5•3p(q2+1)+3•3p(q1+1)+1,
jest więc sumą liczby podzielnej przez 3 oraz
1•1+3•1+5•1+5•1+3•1+1=18=3•6.
Dla k=3p+2 każda z potęg kn ma postać (3p+2)n, jest więc liczbą postaci 3pqn+2n, czyli
wyrażenie w nawiasie jest sumą liczby podzielnej przez 3 oraz
1•25+3•24+5•23+5•22+3•2+1=
=32+48+40+20+6+1=147=3•49.
Podsumowanie: badane wyrażenie jest podzielne przez 7 i przez 2 i przez 3, jest zatem podzielne
przez 42.
16 cze 11:56
AS: Podaję (za Wolframem) cechę podzielności przez 7
1. Tworzę liczbę złożoną z trzech ostatnich cyfr (L1)
2 Tworzę liczbę z pozostałych cyfr (nie zmieniając porządku) (L2)
3. Tworzę różnicęL1 − L2 lub L2 − L1
4. Jeżeli ta różnica jest podzielna przez 7 to i cała liczba jest podzielna przez 7.
np.
487005428
Pierwsza różnica: 487005428 − 428 = 486577
Druga różnica: 577 − 486 = 91
91 = 7*13 jest podzielna przez 7 więc i pierwotna liczba jest
podzielna przez 7
16 cze 12:55
zadanie: a czy mozna bylo zbadac podzielnosc tego wyrazenia przez 6 za pomoca indukcji matematycznej?
bo ja dzisiaj tak zrobilem i troche duzo obliczen bylo bo wyszlo mi wyrazenie podzielne przez 2
i musialem znowu za pomoca indukcji matematycznej wykazac ze jest ono podzielne przez 3
w koncu wyszlo ze jest podzielne przez 6 czyli cale poczatkowe wyrazenie jest podzielne przez
42
16 cze 15:03
AS: poprawka
Oczywiście pierwsza różnica ma postać
487005 − 428 = 486577
16 cze 20:08