Objętość.
pio93: Jak za pomocą całki podwójnej zapisać objętość ograniczoną płaszczyznami :
z góry: z=1, od dołu:√x2+y2
15 cze 20:22
pio93: nikt nie potrafi ograniczyć tej całki ?
15 cze 21:12
pio93: czy będzie to całka ∫
02π dΦ∫
01(r
2)dr ? Już po zamianie na współrzędne biegunowe....
Proszę o odpowiedź
15 cze 21:37
pio93: miało być ∫02πdΦ∫01(r2)dr
15 cze 21:39
Vizer: Granice dobrze, ale funkcja podcałkowa chyba nie bardzo, bo by policzyć tą objętość
potrzebujemy ograniczenie górne i dolne. Górny będzie płaszczyzna z = 1, dolnym natomiast z =
√x2 + y2, więc tak samo jak robiło się w całkach pojedynczych, tak samo robimy w
podwójnych, odejmujemy 'wyższą' od 'niższej'. Więc całka powinna raczej wyglądać :
∫02π dφ ∫01 (1 − r)r dr
15 cze 22:18
pio93: skąd wzięło się (1−r)r

?
16 cze 12:33
pio93: ?
16 cze 12:34
pio93: mógłbyś to wyjaśnić ?
16 cze 14:17
Vizer: Napisałem przecież, że odejmujemy funkcję "wyższą" od "niższej", wyższą jest z = 1, a niższą
z = √x2 + y2. więc po zamianie na biegunowe z = 1 i z = r.
Wyższa − niższa = 1 − r
Wiemy, że zmieniając na współrzędne biegunowe w całce musimy jeszcze wyrażenie przemnożyć przez
jakobian, więc ostatecznie nasza funkcja podcałkowa, będzie miała postać : (1 − r)r
16 cze 14:33