Zadania z pola czworokąta
m&m: 1. Przekątne równoległoboku o polu równym 16√2 cm2 przecinają się pod kątem, którego sinus
wynosi 2√2/3. Jedna z przekątnych tego równoległoboku jest trzykrotnie dłuższa od drugiej.
a) Uzasadnij, że krótsze boki tego równoległoboku są prostopadłe do jednej z przekątnych.
b) Oblicz obwód tego równoległoboku.
2. W prostokącie o przekątnej 12 cm połączono odcinkami środki sąsiednich boków. Otrzymany romb
ma pole równe 12√3 cm2. Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego tego rombu.
15 cze 19:51
Janek191:
z.1
ABCD − dany równoległobok
a = I AB I = I CD I
b = I BC I = I AD I
O − punkt przecięcia się przekątnych
P − pole równoległoboku
P = 16
√2 cm
2
a)
Niech
x = I BO I = DO I , więc I AO I = I CO I = 3 x
| | 2 √2 | |
α = I ∡ BOC I , sin α = |
| |
| | 3 | |
Mamy
| | 1 | | 1 | |
P = 2* |
| x*3x*sin α + 2* |
| x*3x * sin ( 180o − α) = |
| | 2 | | 2 | |
= 3 x
2 * sin α + 3 x
2 * sin α = 6 x
2 *sin α
zatem
4 x
2 = 16
x
2 = 4
x = 2
=====
3 x = 3*2 = 6
==========
| | 2 √2 | | 8 | | 1 | |
cos2α = 1 − sin2 α = 1 − [ |
| ]2 = 1 − |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
−−−−−−−−−−
Z Tw, cosinusów mamy:
a
2 = 2
2 + 6
2 − 2*2*6*cos ( 180
o − α) = 4 + 36 − 24* ( − cos α) =
| | 1 | |
= 40 + 24* |
| = 40 + 8 = 48 = 16*3 |
| | 3 | |
więc
a = 4
√3
========
oraz
| | 1 | |
b2 = 22 + 62 − 2*2*6*cosα = 4 + 36 − 24* |
| = 40 − 8 = 32 = 16*2 |
| | 3 | |
więc
b = 4
√2
========
Sprawdzam , czy Δ BCO jest prostokątny ?
2
2 + b
2 = 6
2
4 + [ 4
√2]
2 = 36
4 + 16*2 = 36
36 = 36 Tak
==========
∡ CBO jest prosty.
=====================
b)
Obwód równoległoboku
L = 2a + 2b = 2* 4
√3 + 2*4
√2 = 8
√3 + 8
√2 = 8*(
√3 +
√2)
======================================================
15 cze 21:47
m&m: A da radę wykombinować zad.1 bez tw. cosinusów, bo jeszcze tego nie miałam?
15 cze 22:04
justyna: 4√2=1/2b * 1/2 * 2
26 paź 10:38