W trójkącie prostokątnym tangens jednego z kątów wynosi 1 i 7/8 , a promien okrę
Rafał: W trójkącie prostokątnym tangens jednego z kątów ostrych wynosi 1 i 7/8 , a promien okręgu
opisanego jest rowny 17 cm. Oblicz pole tego trójkąta
15 cze 19:48
Kaja: r=17 tgα=1
78
c− przeciwprostokątna
a− przyprostokątna na przeciwko kąta α
b− druga przyprostokątna
c=2r=34
a
2+b
2=34
2
| | ⎧ | ab=158 | |
| rozwiąż układ | ⎩ | a2+b2=342 |
|
P=0,5*a*b
15 cze 20:36
Ziom: a2+b2=342
24 kwi 16:22
Eta:
c=
√225k2+64k2= 17 k , c=2R=34 ⇒ 17k=34 ⇒ k= 2
| | a*b | |
a=30 , b=16 , P= |
| =........ |
| | 2 | |
24 kwi 18:31