wysznacz reszte
Volter: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu G(x)=x107 − 5x98 +3x7 −1 przez wielomian H(x)= x2
−1
15 cze 19:03
Volter: Jak mozna prosić o jakieś wytłumaczenie do zrobionego zadania (może byc proste)
15 cze 19:12
ZKS:
G(x) = Q(x) * H(x) + R(x) gdzie
G(x) = x107 − 5x98 + 3x7 − 1
H(x) = x2 − 1 = (x − 1)(x + 1)
R(x) = ax + b
x107 − 5x98 + 3x7 − 1 = Q(x) * (x − 1)(x + 1) + ax + b
Teraz podstaw za x liczby 1 oraz −1 powstanie w ten sposób układ równań i oblicz a i b.
15 cze 19:15
Volter: Dzięki wielkie − zamykam temat
15 cze 21:59