oblicz tanges
Patrycja: W trójkącie równoramiennym ABC
AC=BC=10
AB=12
Oblicz tanges kąta przy podstawie tego trójkąta
15 cze 19:03
5-latek: | | 4 | |
tgα= |
| wiec α≈54stopnie |
| | 3 | |
15 cze 19:15
5-latek: Wiec tak
narysuj ten trojkat ABC i poprowadz z wierzcholka C wysokosc CD
Widzimy ze AD=1/2AB=policz (bo to trojkat rownoramienny)
Z twierdzenia pitagorasz oblicz wysokosc CD
15 cze 21:06
PW: | | 6 | | 3 | | 4 | |
Albo cosα= |
| = |
| i zastosować jedynkę trygonometryczną do wyliczenia, że sinα= |
| |
| | 10 | | 5 | | 5 | |
| | sinα | | | | 4 | |
i podzielić: |
| =tgα= |
| = |
| |
| | cosα | | | | 3 | |
15 cze 21:17
5-latek:
15 cze 21:53
5-latek: Tylko czy nasza zainteresowana tu zajrzy.
15 cze 21:54