pomóżcie rozwiązać rownania
bett: 9x+7/2 −(x−(x−2)/7)=36
pierwiastek 3 st z 2x2+5x−25=x−1
pierwiastek 3 st z 5x2+15x+10=x+2
pierwiastek 3 st z √x−1=2
√x+8+√x+3= √4x+9
15 cze 18:12
5-latek: np 3√2x2+5x−25=x−1−−−podnosisz lewa i prawa strone do potegi trzeciej . Dziedzina sie nie
przejmujesz bo masz pierwiastek stopnia trzeciego czyli nieparzystego
2x2+5x−25=(x−1)3 a tu juz wzzor skroconego mnozenia i liczysz .
W ostatnim zwroc uwage na dziedzine bo masz pierwiastek stopnia parzystego
15 cze 18:29
5-latek: Ale z tego co zauwazylem to Ty jestes studentka wiec dlaczego tak proste rownania dajesz na
forum
15 cze 18:47