trygonometria - równania
mrcyvill: Takie tam zadanka z trygonometrii. Ciekawe czy ktoś rozwiąże

1)Dla jakich wartości parametru m równanie:
c)sin
2x−sinx−m=0
d) 3sinx+4cosx−m=0
ma rozwiązanie?
2)Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x)=cos2x−sinx−3 (tak, tu nie ma kwadratu)
3)Dla jakich m równanie:
m*sinx+cosx=2m
ma rozwiązanie?
15 cze 17:48
PW: Prosisz o pomoc, czy urządzasz konkurs?
15 cze 17:53
Eta:
15 cze 18:20
Godzio:
15 cze 18:23
Eta:
Godzio
15 cze 18:25
Bogdan:
15 cze 18:27
Eta:

dla
Bogdana
15 cze 18:27
Ajtek:
Witam
PW, oraz ukrywających się
Etę i
Godzia 
.
Zadanka z serii nie do zrobienia....................
15 cze 18:27
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
15 cze 18:28
Bogdan:
Witam

dla
Ety,

dla Wszystkich
15 cze 18:30
Bogdan:
Widzieliście ten numer
206782
15 cze 18:32
Ajtek:
Nieźle

.
Wiesz
Bogdan, ja sam polecam tą stronkę moim kursantom. Jeżeli czegoś nie rozumieją, a do
randki matematycznej ze mną jeszcze sporo czasu, niech zapytają tutaj. Podpowiedź
najprawdopodobniej dostaną

.
15 cze 18:38
bezendu: Jeśli to jest konkurs, to jaka jest nagroda?
15 cze 18:39
Eta:
Jakub powinien dopisać na stronce:
"masz do rozwiązania zadania? ....wrzuć je...... rozwiążemy za Ciebie
a Ty możesz spokojnie iść na
imprezkę"
15 cze 18:46
mrcyvill: niestety nie mam do zaoferowania żadnej nagrody oprócz dozgonnej wdzięczności
jednak fajnie byłoby gdyby ktoś pomógł mi zrobić 2 i 3, bo tylko na te nie mam pomysłu
a co do 1 to zawsze lepiej się upewnić
15 cze 18:49
Kaja: 2. f(x)=cos
2x−sin
2x−sinx−3=1−2sin
2x−sinx−3=−2sin
2x−sinx−2
niech t=sinx, t∊<−1;1>
wyznaczam wartość najmniejszą i największą funkcji y=−2t
2−t−2 w przedziale <−1;1>
dla t=−1: y=3
dla t=1: y=−5
zatem ZW=<−5;3>
15 cze 19:13
Kaja: mrcyvill a jaka ma być odpowiedź do tego zad.2?
15 cze 19:13
ZKS:
Kaja przecież to tw ma należeć do przedziału [−1 ; 1] a nie yw.
15 cze 19:29
Kaja: | | 1 | |
tak masz rację ZKS. więc tw=− |
| ∊<−1;1> |
| | 4 | |
dla t=−1 też jest błąd. ma być y=−3
15 cze 19:37
Kaja: 3. msinx+cosx=2m /:
√1+m2
| | m | | 1 | | 2m | |
|
| sinx+cosx* |
| = |
| |
| | √1+m2 | | √1+m2 | | √1+m2 | |
| | m | | 1 | |
ponieważ ( |
| )2+( |
| )2=1, więc istnieje taki kąt α, że |
| | √1+m2 | | √1+m2 | |
| | m | | 1 | |
cosα= |
| i sinα= |
| |
| | √1+m2 | | √1+m2 | |
| | 2m | |
zatem cosα*sinx+cosx*sinα= |
| |
| | √1+m2 | |
| 2m | | 2m | |
| ≥−1 i |
| ≤1 |
| √1+m2 | | √1+m2 | |
2m≥−
√1+m2 2m≤
√1+m2 (**)
2m+
√1+m2≥0 (*)
1
0 m≥0
wtedy nierówność (*) 4m
2≤1+m
2
jest prawdziwa dla m≥0 3m
2≤1
m∊<−
√33;
√33> i m≥0
zatem m∊<0;
√33>
2
0 m<0
2m≥−
√1+m2 nier. (**)jest prawdziwa dla m<0
4m
2≤1+m
2
3m
2≤1
m∊<−
√33;
√33> i m<0
m∊<−
√33;0>
zatem m∊<−
√33;0>
odp. m∊<−
√33;
√33>
15 cze 19:54
Kaja: Jeśli ktoś ma cierpliwość to proszę o sprawdzenie tego zadania 3 i skorygowanie ewentualnych
błędów
15 cze 19:55
Kaja: | | 2m−1 | | 2m−1 | |
1.a) |
| ≥−1 i |
| ≤1 zał. m≠−3 |
| | m+3 | | m+3 | |
m∊<−
23;4>
15 cze 20:02
Kaja: 1. b) cosx=m(2−cosx)
cosx=2m−mcosx
cosx(1+m)=2m
1
0 dla m=−1 mamy 0=−2 sprzeczność
2
0 dla m≠−1
| 2m | | 2m | |
| ≥−1 i |
| ≤1 itd. |
| 1+m | | 1+m | |
15 cze 20:09
Kaja: c)sin2x−sinx−m=0
t=sinx, t∊<−1;1>
t2−t−m=0
Δ≥0 i t1∊<−1;1> lub t2∊<−1;1>
15 cze 20:15
Kaja: Zad.1 d) 3sinx+4cosx−m=0 /:5
(
35)
2+(
45)
2=1
istnieje więc taki kąt α, że sinα=
45 i cosα=
35
| | m | |
zatem cosαsinx+sinαcosx= |
| |
| | 5 | |
m≥−5 i m≤5
odp. m∊<−5;5>
16 cze 11:19