przekształć funkcje
zyśka:

Funkcja na wykresie to y=f(x). Jak należy przekształcić tą funkcję by otrzymać:
a)y=−f(Ix−2I)
c)2−f(I−3+xI)
Zapisz odpowiednie przekształcenia.
15 cze 17:37
PW: a) trochę nietypowe. Zazwyczaj widząc argument (x−2) rutynowo przesuwamy dziedzinę (a z nią
wykres) w prawo o 2 − żeby to x−2 dało sie obliczyć. Tutaj tzeba ostrożniej, bo widzimy
wartość bezwzględną: |x−2|. Należy zastanowić się, jakie można brać x, aby f(|x−2|) dała się
obliczyć. Odpowiedź jest prosta: |x−2| musi należeć do dziedziny funkcji f, to znaczy do
przedziału <−4,6>.. Należy więc rozwiązać nierówność
−4≤|x−2|≤6.
Żeby nie zanudzać − rozwiązaniem jest zbiór x∊<−4. 8>. Dziedzinę już mamy, teraz pytanie o
wartości funkcji g(x)=f(|x−2|).
Dla x∊<−4,2> liczby |x−2| przebiegają przedział między 6 a 0 "od prawej do lewej", a więc
wykres funkcji g na przedziale <−4,2> jest obrazem wykresu funkcji f(x) z przedziału <0, 6> w
symetrii o osi OY, przesuniętym o 2 w prawo, tak aby "zaczynał się" w punkcie o pierwszej
współrzędnej −4.
Dla x∊(2, 8> liczby |x−2| przebiegają przedział (0, 6>, a wiec wykres funkcji g na przedziale
(2,8> jest wykresem funkcji f z przedziału (0, 6> przesuniętym o 2 w prawo.
To była "łopatologia", a praktyczny sposób wynikający z tych może niezbyt udanych rozważań jest
taki, że:
a) wykres funkcji f leżący nad przedziałem <0,6> przesuwamy o 2 w prawo, a następnie
b) wykres uzyskany w punkcie a) przekształcamy przez symetrię o osi x=2.
Uzyskany w punktach a) i b) wykres funkcji g(x) = f(|x−2|) przekształcamy symetrycznie względem
osi OX uzyskując szukany wykres funkcji −g(x) = −f(|x−2|).
15 cze 19:41