2f(x) + f ( 1 - x ) = 3x^2 oblicz f(-1) * f ( 5) * f(9)
JAPON1A: y = f(x) x ∊ R
Wiedzac, ze dla dowolnego x prawdziwa jest rownosc:
2f(x) + f ( 1 − x ) = 3x2
oblicz f(−1) * f ( 5) * f(9)
15 cze 16:47
AC:
(1) 2f(x) + f(1−x) = 3x2
i analogicznie podstawiając za 1− x → x
mamy:
(2) 2f(1−x) + f(x) = 3(1−x)2
teraz mnożymy równanie (1) przez 2 i odejmujemy stronami
i po prostych przekształceniach otrzymujemy:
f(x) = x2 + 2x −1 i dalej to już oczywiste.
15 cze 17:11
JAPON1A: haha

a ja ciagle sie zastanawialem czemu jest f od −1,5,9 w sensie c. arytmetyczny, wielkie
dzieki !
16 cze 13:59
JAPON1A: znaczy nie ciag ,ale o roznice... nie wazne, wielkie dzieki
16 cze 14:00