m
use: Mam granice do policzenia ;
| | pi | | 1 | |
limx−> |
| (tgx do potegi |
| )
|
| | 2 | | | |
przekształacm do postaci ;
| | lntgx | |
e do potegi |
| teraz biore wykladni i osobno chce policzyc granice |
| | | |
wykladnika i mam maly problem bo na starcie dostaje nieskonczonosc przez 0 i wydaje mi sie ze
to powinna byc nieskonczonosc natomiast w odpowiedziach jest 2 wiec jakim cudem z tego granica
wyjdzie 2

? czy ja robie zle czy jest blad w odpowiedziach

?
15 cze 16:18
use: i w rezulatcie odpowiedz brzmi e2 tej poczatkowej funkcji
15 cze 16:20
use: 
15 cze 17:09
Mila:
sprawdź, czy dobrze przepisałeś przykład.
15 cze 17:30
use: tak dobrze przepisałem ma byc
| | 1 | |
lim x−>pi/2 ( tgx do ppotegi |
| |
| | x−pi/2 | |
15 cze 17:34
use: jest ktos na tym forum kto potrafi mi pomoc
15 cze 17:53
15 cze 17:54
Mila:
Ty zlogarytmowałeś wyrażenie (tgx)1x−π/2
a napisałeś, że trzeba obliczyć granicę
tg(x1x−π/2) i taką podałam Ci w wolframie.
15 cze 18:10
use: no własnie tak musze [policzyc tą granice dlatego dla "ułatwienia " zlogarytmowalem to do
postaci
e do potegi a w odpowiedziach jest e
2 wiec nie rpozumiem skad taki wynik
15 cze 18:58
Mila:
Skąd masz tę granicę?
Czy nie jest tangens przez "coś" pomnożony?
15 cze 19:11
use: nnie nie jest jest dokladnie tak ;
| | π | | 1 | |
lim x−> |
| (tg(x) do potęgi |
| ) |
| | 2 | | x−π2 | |
| 1 | |
| − to jest wykładnik ( potęga tangensa ) |
| x−π2 | |
15 cze 19:31
use: caly tg jest do potegi podniesiony a nie x , teraz dopieroi widze swoj blad w przekazie , ty
zrpzumialas ze to x jest do potegi a to caly tg jest to tej potegi
15 cze 19:36
15 cze 19:51
Mila: Tymczasem szukam w zbiorze tego zadania.
15 cze 19:52
use: wlasnie wolfram podaje ze to e
2 moje pytanie brzmi jak

? rozpisze mi to ktos

?
15 cze 20:00
Mila: Nie, wolfram podaje zespoloną postać, przeczytaj dokładnie.
Istnieje tylko granica lewostronna =0 (wtedy tgx >0) To mogę Ci rozpisać.
Zostaw tę granicę, jeśli to Twoje wprawki to podam Ci Ci kilka rozsądnych granic po kolacji.
(Małżonek czeka).
15 cze 20:06
use: czyli mam rozumieć ze to jest wyrazny blad i tej granicy w prosty sposob nie da sie policzyc

i raczej nie bedzie ona rowna e
2
15 cze 20:08
Mila:
Dlaczego błąd?
Granica dwustronna nie istnieje.
| | π | | 1 | | 1 | |
Limx→ |
| −( |
| ln(tgx))=−∞ [masz symbol |
| =−∞] |
| | 2 | | | | 0− | |
Granica prawostronna nie istnieje: tg(x) ma być dodatni
Oblicz granicę:
| | πx | |
a) limx→1 [(1−x)*tg |
| ] dwoma sposobami |
| | 2 | |
| | (x2−1 | | πx | |
b) limx→1 [ |
| *tg |
| ] |
| | x2 | | 2 | |
| | π | | π | |
c) limx→ |
| [( |
| −x)tg(x) ] |
| | 2 | | 2 | |
15 cze 21:28
use: podasz mi odpowiedzi do tych granic ?
16 cze 19:20
Mila:
c) 1
Myslałam, że zapomniałeś o tych granicach.
16 cze 19:24
use: kurde, w pierwszym mi wyszło 1/π sprawdze jeszcze czy dobrze licze
16 cze 19:32
use: ah tak jednak machnąłem się 2/π
16 cze 19:34
use: mila a jak ty taki przyklad a) rozwiązujesz

? ( mozliwe ze masz lepszy sposob )
ja np doprowadzam do sytuacji 0/0 albo
∞/
∞
akurat tutaj zrobiłem tak ;
| | πx | |
(1−x)/ctg( |
| i hospitalem |
| | 2 | |
16 cze 19:36
use: jak tobie w drugim przykladzie wyszło −π/4 mi wychodzi π/4 bez minusa
16 cze 19:57
use: trzecia granica zdecydowanie nałatwiejsza jedno przejscie i juz wynik

nurtuje mnie tylko ten minus w drugim przypadku
16 cze 19:59
Mila:
| | tg(x) | |
a) I sposób bez pochodnych, korzystamy z granicy: lim x→0 |
| =1 |
| | x | |
| | πx | | π | | π | |
limx→1 [(1−x)*tg |
| ]= limx→1 [(1−x)*ctg( |
| − |
| x)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | (1−x) | |
=limx→1 [(1−x)*ctg( |
| (1−x))=limx→1 |
| = |
| | 2 | | | |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | |
=limx→1 |
| * |
| =1* |
| = |
| |
| | | | π | | π | | π | |
II sposób
| | πx | | (1−x) | |
limx→1 [(1−x)*tg |
| ]= limx→1 [ |
| ]= H |
| | 2 | | | |
16 cze 20:49
Mila:
| | 1 | | x2−1 | |
b)limx→1[ |
| * |
| ] i liczysz jak poprzednio de l' Hospitalem |
| | x2 | | | |
16 cze 20:53
16 cze 21:46