Wykaż podzielność
Karko: Dane są liczby całkowite a i b takie, że 6a+11b jest podzielne przez 31. Wykaż, że liczba a+7b
też jest podzielna przez 31. Przekształcanie równań coś tu pomoże
15 cze 16:04
JAPON1A: skoro 6a + 11b jest podzielne przez 31, to 6a + 42b tez
6a + 42b = 6( a+7b) , liczba 31 nie dzieli sie przez 6, wie liczba a + 7b dzieli sie przez 31
15 cze 16:12
ICSP: 6a + 11b podzielne przez 31 ⇒ ∃
k ∊ C 6a + 11b = 31 * k
Trzeba pokazać że ∃
k2 ∊ C a + 7b = 31 * k
2
| | 31 * k − 11b | |
6a + 11b = 31 * k ⇒ a = |
| |
| | 6 | |
wstawiając do drugiego równania
| 31k − 11b | | 31k − 11b + 42b | | 31k + 31b | | 1 + b | |
| + 7b = |
| = |
| = 31 * |
| ⇒ U{1 + |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
b}{6} = k
2
| | 1 + b | |
teraz tylko nie wiem jak pokazać ze |
| jest całkowite |
| | 6 | |
15 cze 16:16
Karko: genialne! THX
15 cze 16:19
JAPON1A: moze rozważ reszty z dzielenie b przez 6 do 1 zal.
15 cze 16:20