Ile jest 12-cyfrowych liczb naturalnych, których iloczyn cyfr jest równy 6?
Karko: Jak w opisie oraz podobne zadanie− Ile jest stucyfrowych liczb naturalnych, których suma cyrf
jest równa 3?
15 cze 15:01
JAPON1A: a) 3 = 1 + 1 + 1
b) 3 = 1 + 2
dla a) pierwsza jedynke daje na poczatek, bo nie moze byc tam zero, druga na jedno z 99
pozostalych miejsc i 3 na 1 z pozostalyh 98 miejsc
a) = 1* 98 * 99
dla b) 1 daje na 1 miejce , 2 na jedno z 99 mijes lub 2 daje na poczatek i 1 rozmieszzam na 99
sposobow.
b) 99*2
odp. 99*2 + 99*98 = 99*100 = 9900
15 cze 16:08
Eta:
zad2/ liczby stucyfrowe o sumie cyfr równej 3
1/ 3000000000000000...0 −−
1 taka liczba
2/ trzy jedynki i same zera ( i 1 na pierwszym miejscu
| | | |
to pozostałe dwie jedynki na | sposobów = 49*99 takich liczb |
| | |
3/ jedna jedynka i jedna dwójka i same zera
na pierwszym miejscu 1 to dwójka na 99 miejscach
lub na pierwszym miejscu 2 to jedynka na 99 miejscach
czyli mamy
2*99 takich liczb
R−m : 1+49*99+2*99= 1+ 51*99 =
5050 takich liczb
15 cze 16:26
JAPON1A: czemu ( 99 nad 2 ) skoro masz 2 rozne liczby ?
15 cze 16:29
Eta:
dwa miejsca z 99 dla dwu pozostałych jedynek
15 cze 16:31
Karko: Ok kapuję
15 cze 16:33
JAPON1A: 
no tak, bo na szybko robilem i dalem, ze jest 1 i 2 ,a przecie 1 i 1 i nie bralem 3 = 3 + 0
+ .. + 0, ok sie zgadza 5050
15 cze 16:34
Eta:
15 cze 16:35
JAPON1A: w 2 ) masz 6 = 6*1*...*1 lub 6 = 2*3*1*...*1
jak 1 jest na 1 pozycji, to masz 112 = 121 liczb
jak 2 v 3 jest 1 masz 11 liczb
jak 6 jest 1 masz 1 liczbe
odp. 121 + 2*11 + 1 = 144
15 cze 16:37
Vizer:
Eta nam znikła
15 cze 16:54
Eta:
15 cze 16:57