Fizyka, elektrostatyka, proszę o pomoc.
marta: 1. elektron wpada w przestrzeń, gdzie działają na niego dwa wzajemne prostopadłe pola
magnetyczne o indukcjach B1= 1,73*10−6T i B2= 2,30*10−6T. Początkowa prędkość elektronu
v0= 5*105 m/s. Wektory indukcji B1 i B2 są prostopadłe do wektora prędkości v0. Znaleźć tor
ruchu elektronu.
2. Pomiędzy okładki próżniowego kondesatora płaskiego równolegle do płyt wpada elektron,
wylatuje zaś pod kątem alfa=45 do pierwotnego kierunku. Obliczyć energię kinetyczną elektronu
w chwili wejścia do kondesatora, jeżeli natężenie pola wewnątrz kondesatora wynosi E = 5*103
V/m, a długość okładek kondesatora l = 5cm. Wpływ pola grawitacyjnego pominąć.
3. Kulę dielektryczną o promieniu R i stałej dielektrycznej sigma naładowano równomiernie
ładunkiem Q. Znajdź natężenie E i potencjał fi pola elektrycznego wewnątrz i na zewnątrz kuli
w funkcji odległości r od środka kuli.
4. Korzystając z prawa Gaussa znaleźć natężenie pola elektrycznego E wytwarzanego przez
nieskończoną płaszczyznę naładowaną z gęstością powierzchniową ro.
15 cze 14:46