matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
lina:
sinx
po niecałym rozwiązaniu równania rózniczk. y'+y/x=
wychodzi mi
x
sinx
−c(x)'x−2c(x)=
a c(x) nie mozna zcałkować....
x
15 cze 14:44
Vizer:
Mnożę przez x : xy' + y = sinx Rozwiązuje jednorodne: xy' + y = 0
dy
x
= −y
dx
dy
dx
= −
y
x
lny = −lnx + lnC
C
y =
x
Uzmienniam stałą :
C(x)
y =
x
C'(x)
C(x)
y' =
−
x
x
2
Wstawiam do równania :
C(x)
C(x)
C'(x) −
+
= sinx
x
x
C'(x) = sinx ... No i wyszło
15 cze 14:53
lina:
no tak,w logarytmie z minusem zle zrobiłam ; d dziękuje
15 cze 15:00